Yılbaşı Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır?

1 yıl önce A. Baspinar 1568
Yılbaşı Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı çiçeği, yılın son zamanlarına doğru açar. Asıl ismi kokina olan çiçek halk arasında yılbaşı çiçeği olarak biliniyor. Yılbaşı süslemelerinin vazgeçilmezi olan kokina, yeni yılda da sofraları ve evleri süslemek için yerini almaya hazırlanıyor. Yılbaşı çiçeklerinin birçok farklı türü bulunmaktadır. bunlardan biride kokika bitkisidir.

Peki, yılbaşı çiçeği kokina bakımı nasıl olur? Kokina çiçeği şans getiri mi? Yılbaşı çiçeği ne zaman açar? İşte tüm merak edilenler…

Yılbaşı Çiçeği Kokina Nedir? Bakımı Nasıl Yapılmaktadır?

Tavşanmemesi (Ruscus aculeatus), halk arasında bilinen adıyla Kokina, Ruscaceae ailesinden olan çiçek, 20–50 cm yükseklikte, sürekli yeşil olan bir çiçek türüdür. Yaprakları sert ve batıcıdır. Ayrıca görünümü çalıyı andırmaktadır. Kokina, yeşil yaprakların arasına "silcan" adı verilin kırmızı bitkinin iplerle bağlanması ile hazırlanıyor.

Yılbaşı çiçekleri kök ve yaprakları Antakya Bölgesi’nin aktarlarında idrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak satılıyor. Aralık ayının 15inden itibaren bitkinin yaprakları üzerine Silcan (Similax excelsa) meyveleri bağlanmış olan dalları, çiçekçilerde Kokina (Yunanca "kırmızı") adı altında satılmaktadır.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kokina, tıpkı diğer bitkilerde olduğu gibi canlı bir bitkidir. Her canlı bitki gibi Kokine çiçeğininde bakıma ihtiyacı vardır. Kokina çiçeği, aşırı sıcak ve soğukları sevmez. Ilık bir ortamda uzun süre yaşayabilen bir bitki türüdür. Kokina’yı haftada 2 defa sulamanız yeterlidir. Bitkinin suyunu kök kısmında verebilirsiniz. Fakat çiçeğin suyu çok sevmediğini hatırlatmakta fayda vardır.

Çiçeğin ucundaki kırmızı meyveler zehirli olabilmektedir. Bu nedenle evdeki patili dostlarınızda uzak tutmanız yararlı olacaktır. İstenmeyen durumların oluşmaması adına bitkinizi güvenli bir yerde sergilemeniz yararlı olacaktır. Ayrıca çiçeğiniz el ile ne kadar az temas eder ise o kadar uzun ömürlü olur.

Yılbaşı Çiçeği Kaç Günde Bir Sulanır?

Yılbaşının vazgeçilmez çiçeği olan Kokina, suyu çok fazla sevmez. Bu nedenle haftada 2 kez çiçeğinizi sulamanız yeterli olacaktır. Su ihtiyacınız hava şartlarına ve bitkinizin ihtiyacı olan nem oranına göre belirlemeniz çiçeğinizin uzun ömürlü olmasına yardımcı olacaktır.

İki bitkinin bir araya gelmesinden oluşan kokina çiçeğibi vazo da az bir su ile bakmak yeterli olacaktır. Düzenli aralıklar ile bitkinizi kontrol etmek, uygun koşulları sağlamak çiçeğinizin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.

Yılbaşı Çiçeği Yaprağı Neden Buruşur?

Kokina çiçeği ılık ortamlardan hoşlanan bir bitki türüdür. Bu nedenle eğer ki bulunduğu ortamdan hoşnut değilse ya da suyu az geldiyse hemen yapraklarını buruşturmaya başlayacaktır. Bu nedenle çiçeğinizin suyunun, ortam sıcaklığının uygun dozda olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Bulunduğu ortamı farklı bir havaya sokan Kokina çiçeği yılbaşı dekorasyonunun vazgeçilmez bir parçasıdır.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Bir Ortamı Sever?

Yeni yıl çiçeği ne çok sıcak ne de çok soğuk ortamlardan hoşlanır. Ilıman havaları seven bitki için sıcaklık ayarı oldukça önemlidir. Bu nedenle çiçeğin uzun ömürlü olsun istiyorsanız uygun koşullarda yetiştirmeniz ve bakmanız gerekmektedir.

Çiçeğin bulunduğu ortamın aydınlık fakat güneş ışınlarını direk olarak almadığından emin olmanız gerekiyor. Fazla gelen güneş ışınları bitkinizin zarar görmesine neden olabilir. Ayrıca ortamın çok soğuk olması da yine bitkinizin ölmesine neden olabilir. Bu sebeple ısı ayarlarını kontrol ederek ılık bir ortam hazırlamanız gerekmektedir.

Yılbaşı Çiçeği Nerede Durmalı? Yılbaşı Çiçeği Güneşi Sever Mi?

Yılbaşı bitkisi ılıman bir ortamları sevdiği için aşırı güneş ışınlarını sevmez. Bu nedenle ışık alan fakat ılık bir ortamda durması yeterli olacaktır. Bilindiği üzere yılbaşı çiçeği çeşitleri birden fazladır. Bu çiçeklerden biride kaktüs ailesinden gelen schumbergera dır.

Saksıda yetişen bu çiçek, bir iç mekan bitkisidir. Güneş ışınlarını direkt almayı sevmeyen çiçek serin fakat aydınlık ortamda durmayı seviyor.

Yılbaşı Çiçeği Çoşturan Vitaminler Hangileridir?

Saksıda yetişen yılbaşı bitkileri için vitamin takviyesi vermek gerekebilir. Bitkinizin ihtiyacına göre çiçekçilerden ya da internetten satın alabileceğiniz birçok vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminler ile birlikte bitkiniz güçlenerek daha gür olacaktır.

Kokina Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Kırmızı tohumlarıyla yılbaşının geldiğini haber veren yılbaşı çiçeği kokinanın şans getireceğine inanılıyor. Şans getirmesinin yanında başka bir rivayete göre ise; kokina çiçeğinin yaprakları ve kırmızı meyveleri 1 sene boyunca çürümeden ya da solmadan kalır ise çiçeğin sahibinin ev sahibi olacağına inanılmaktadır.

Bulunduğu eve bolluk ve bereket getireceğine inanılan çiçek, iki bitkinin bir araya gelmesi ile oluşmaktadır. Yılın son ayında ortaya çıkan bu bitkinin uğuruna hemen hemen herkes inanmaktadır. Bu nedenle de sene sonunda birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Kırmızı Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Kokina Çiçeği Nerede Kullanılır?

Kırmızı kokinalar, yeşil yapraklar üzerine ip ile bağlandığı için rahatlıkla çoğaltılabilmektedir. Saksıda yetişen bir yılbaşı bitkiniz var ise tohum ve köklendirme yöntemleri ile yılbaşı çiçeği çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Kırmızı kokina bitkisi yılbaşı süslemelerinin ve yeni yıl davet sofralarının vazgeçilmez bir dekorasyon parçasıdır. Bu nedenle de sıklıkla kullanılmaktadır. Yeni yıl çiçeği olarak evlerde kendine yer bulan bu çiçeği yılın sonuna doğru tüm çiçekçilerde rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yeni yıl ruhunu evinde tüm çoşku ile yaşatmak isteyen kişiler için harika bir tercih olan çiçek, bolluk ve bereketinde simgesi haline gelmiştir. Hemen hemen her ülkede yılbaşı dönemlerinde kullanılan bitki, tüm dünyaya güzellik katmaktadır.

Yeni yıl sofralarının yanında, kış düğünü yapacak olan çiftler içinde düğün dekorasyonunda göz alıcı bir parça olabilmektedir. Düğün davetiye süslemelerinde ya da salon süslemelerinde mutlu gününüze eşlik edebilecek olan yılbaşı çiçeği, özel gün organizasyonlarında da kullanılabiliyor. Eğer ki çiçeğin uğuruna ve şansına inanıyorsanız özel gününüzde kullanmak için şans verebilirsiniz.

Son olarak muhteşem kırmızı renkli bu yeni yıl çiçeğini yılın her zamanı evinizin dekorasyonunda da kullanabilirsiniz. İster kurutup ister şoklama yöntemi ile evinizde farklı bir görünüme imza atabilirsiniz.

Yılbaşı Çiçeği Fiyatı Ne Kadar?

Kokina çiçeği her yılın sonuna doğru çiçekçilerde yerini aldığından fiyatı da her yıl değişmektedir. Birçok çiçekçi ve marketten satın alabileceğiniz bu çiçek ile davet sofralarınıza şıklık katabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllar incelendiğinde bir buket çiçek ortalama olarak 80 TL den satılmaktadır.

Hemen hemen her bütçeye hitap edecek şekilde bulabileceğiniz çiçeği, sokak başlarından bile satın alabilirsiniz. Yılın son zamanlarında demet demet satılan kırmızı yeni yıl çiçeği, her bütçeye hitap edebilen fiyatlar ile satılmaktadır.


Posted In: Baskı ve Matbaa

0 Yorumlar

Ücretsiz kargo

Ücretsiz Kargo

Hesabım

Zamanında Teslimat

Güvenli ödeme

Güvenli Alışveriş

Kolay iade

Kolay İade