Moka Pot Nedir? Ne İşe Yarar?

1 yıl önce A. Baspinar 629
Moka Pot Nedir? Ne İşe Yarar?

Moka Pot nedir? 1930’lu yıllarda Avrupa’da üretilen ve evde kahve içme deneyimini rahatlıkla sunan demleme ekipmanlarından olmaktadır. Mako Pot'u o yıllarda bir başkası keşfetmiş olsa da, günümüzdeki şekli Alfonso Bialetti tarafından verilmiştir. Peki, kullanımı pratik Moka Pot nedir ve ne işe yarar? Açıklayalım!

Evde kahve yapabilmek için avantajlı özelliklere sahip olan Moka Pot nedir? Ev ortamında ocak üstünde espresso yapabilmeye imkân tanıyan ve özel tasarıma sahip bir demlik türü olarak açıklanır. Kaynayan suyu basınç ile kahveyle buluşturmaktadır. Böylelikle asit değerinin yüksek olduğu aromalı kahve hazırlayabilme fırsatı tanır.

Moka Pot Hangi Kahve Kullanılır? Moka Pot İçin Kahve Önerisi

Ocak üstü olarak kullanılan Moka Pot kahvesi nasıl olmalı? Genellikle Moka Pot’un içerisine orta öğütülmüş bir kahvenin koyulması önerilir. Böylelikle aroması güzel ve lezzetli kahveler içebilme imkânı elde edilebilir.

Bu noktada ürünün içerisinde yer alan demleme sepetine öğütülmüş kahve koyulmalıdır. Ölçü olarak kahve nasıl kullanılmalıdır? Her fincan için 1,5 yemek kaşığı kahvenin kullanılması yeterli olacaktır.

Moka Pot Nasıl Kullanılır?

Moka Pot ile kahve demleme için ilk önce demliğin alt kısmında bulunan alana sıcak su eklenmelidir. Daha sonra metal kahve filtrelerinin üstü tamamen kahve ile kapatılmalı ve hafifçe bastırılmalıdır. 

Ardından ürünün alt kısmı, fitresi ve üst kısmı birleştirilmelidir. Sonrasında ise vidalayarak ocağın üzerine koyulmalıdır. Bu kısımda dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Kahve yaparken ocağın orta ateş ayarında olması gerekir.

Ayrıca kahvenin acı hâle gelmemesi ve yanmaması için ise püf noktalar bulunur. Bu noktada üst kısımdaki kahve dolana kadar Moka Pot’un ocakta bekletilmemesi, kahvenin yanmasını ve acı hâle gelmesini engelleyecektir. Yani su kaynadıktan sonra ürün ocaktan alınmalıdır. Ardından kahve üst kısma çıktıktan sonra içime hazır hâle gelecektir.

Moka Pot İle Neler Yapılır?

Yüksek fiyatlarda satışa sunulan kahve makinesi çeşitlerine gerek duymadan kaliteli kahveler yapabilmeye olanak sağlayan Moka Pot nedir? Bu makine ile espresso kahveler ya da espresso bazlı kahve çeşitlerini yapabilmek mümkün olmaktadır. Özellikle espresso bazlı kahve çeşitlerini yapabilmeye olanak sağlayan bu ürün, çoğu kişi tarafından tercih edilir. 

Bu ürünü kullanarak farklı tariflerde deneyebilmek mümkündür. Önemli olan damak zevkine uygun olan kahvelerin doğru olarak üretilmesidir. Yani kahvelerin öğütülme derecesinin Moka Pota uygun olması gerekir.

Bu noktada satın alınmak istenen Türk kahvesi, çekirdek kahve, taze kavrulmuş kahve çeşitleri ve daha fazlasının özelliklerine bakarak uygun ürünler bulunabilir. Böylelikle kişisel zevklere göre özel kahveler hazırlanabilir. 

Örneğin, hazırlanan kahvenin tadı sert olduğunda içerisine sıcak su ekleyerek americano hazırlayabilmek mümkündür. Bunun yanında kahve yerine süt köpüğü tercih ederek cappuccino hazırlayabilmek de mümkün olur.

Moka Pot Nedir? Moka Pot Filtre Kahve Yapılır mı?

İtalyan kahve cezvesi olarak tabir edilen Moka Pot nedir? Bu ürün ile filtre kahve yapılır mı? Her ikisi de gündemde yer alan konular arasındadır. Genellikle espresso yapımı için kullanılan Moka Pot ile çeşitli kahve tatlarını deneyimleyebilme fırsatı elde edilebilir.

Bu noktada Moka Pot kullanılarak filtre kahve yapılabilmesi mümkündür. Pratik ve kolay bir şekilde kullanılan bu ürün, filtre kahve yapımı için uygun olmaktadır. Filtre kahve yapmaya olanak sağlayan Moka pot fiyat açısından da oldukça avantajlıdır.

Moka Pot Nedir? Nasıl Temizlenir?

Yağlı bileşenler içeren ve ince taneli kahve telvesi zaman içerisinde moka potu çalışamaz hâle getirebilir. Böyle bir durumda kullanılan ekipmanlar işlevini yitirir ve kahvenin tadı da bozulur. Tüm bu sebeplerden dolayı Moka Pot temizliğine önem verilmelidir.

1 - Çelik Moka Pot Temizliği

Çelik Moka Pot nedir ve temizliği nasıl olmalıdır? Bu ürünlerde en sık karşılaşılan sorunlar arasında kireç yer alır. Kireci temizleyebilmek için doğal yöntemler uygulanmalıdır. Böylelikle ekipmanlara zarar vermeden temizlik işlemi gerçekleştirilmiş olur. Bu noktada kireci temizleyebilmek için; 1 yemek kaşığı limon suyu ve sirke kullanılmalıdır. Ardından yapılacak işlemler şu şekildedir;

  • Kullanılan ekipmanın alt kısmı su ile doldurulmalıdır ve yapılan karışım içine eklenmelidir.
  • Sonrasında 2-4 saate kadar karışımın etkisini göstermesi beklenmelidir. Bu karışım ne kadar çok bekletilirse, o kadar etkili olacaktır.
  • Daha sonra suyun birazını dökerek Moka Pot ocağa alınmalı ve içerisindeki su kaynatılmalıdır.
  • Kaynayan su filtre sepetinden geçerek üst bölüme ulaşınca ocaktan alınmalı ve Moka Pot iyice durulanmalıdır. Böylelikle kireçten kurtulabilmek mümkün olur.

2 - Bialetti Alüminyum Moka Pot Temizliği

Geniş bir kullanıma sahip Bialetti Moka Pot nedir ve nasıl temizlenir? Çelik modellerden farklı olarak daha dikkatli ve özenli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Herhangi bir ağartıcı, kireç çözücü, asit ya da benzeri ürünler kullanılmamalıdır. Çünkü kullanıldığında alüminyum malzemeye büyük ölçüde zarar verebilir. Bu noktada alüminyum modellerin temizliği sadece su ile yapılmalıdır.

Bailetti Moka Pot’lar kullanıldıktan sonra mutlaka düzgünce kurulanmalıdır. Çünkü su lekeleri meydana gelebilir. Bu aşamada ise kesinlikle kimyasal bir madde veya deterjan tercih edilmemelidir. Ayrıca uzun yıllar kullanım için şu kısımlara dikkat edilmesi gerekir;

  • 2 kaşık limon suyu veya sirke, su dolu Moka Pot'a dökülerek bir süre bekletilmelidir. 
  • Sadece su ile yıkanmalıdır ve mutlaka kurumaya bırakılmalıdır.
  • Ayrıca kullanıldığında ya da yıkama sonrasında Moka Pot’un ağzı açık bırakılmamalıdır. 
  • Çelik tel ya da alüminyumu aşındırıcı ürünler tercih edilmemelidir.
  • Bulaşık makinesinde ise kesinlikle yıkanmamalıdır.
  • Ekipmanlar arasında yer alan metal borunun iç kısmı düzenli bir şekilde temizlenmelidir.


Posted In: Keşfet

0 Yorumlar

Ücretsiz kargo

Ücretsiz Kargo

Hesabım

Zamanında Teslimat

Güvenli ödeme

Güvenli Alışveriş

Kolay iade

Kolay İade