Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri

2 hafta önce A. Baspinar 46
Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri

Mustafa Kemal Atatürk, milleti ve vatanı için giriştiği her mücadelede eğitimin yerini önemle belirtmiştir. Dolayısıyla her fırsatta kurtuluşun ilim, bilim ve eğitimden geçtiğini, bunu yapacak olan kişilerin de öğretmenler olduğunu dile getirmiştir. Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri aşağıda yer almaktadır. 

Atatürk'ün Öğretmene Verdiği Değer 

Atatürk tüm hayatı boyunca okul, öğrenci ve öğretmen ile yakından ilgilenmiştir. Atatürk uğradığı okullardaki derslere katılmış, öğrenci ve öğretmenlerle konuşup bilgi alışverişinde bulunmuştur. Bu davranışı zamanla onu okula ve öğretmenlere daha da yaklaştırmıştır. 

Her zaman ve her yerde öğretmenliğin ne kadar yüce ve kutsal meslek olduğu konusunu anlatmış, öğretmene verilecek değer sayesinde yeni neslin ülkeyi kurtaracağını vurgulamıştır. Bu noktada bazı kongrelerde öğretmenlere yönelik Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri vardır. Peki öğretmenlerle ilgili Atatürk'ün sözleri nelerdir? 

Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri Nelerdir? 

Mustafa Kemal Atatürk'ün milleti için vermiş olduğu mücadelede ne kadar zorlu olursa olsun hep eğitimi, bilimi, irfanı ve ilmi üstün tutmuştur. Her fırsatta milletin kurtuluşunun Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri kapsamında verilen değerle olacağını yansıtmıştır. O yılların yıpratıcı şartlarında dahi bunu hiçbir zaman ihmal etmemiştir. Peki Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri nelerdir? 

  • "Cumhuriyet sizden "fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller ister."
  • "Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır."
  • "Yeni kuşak, en büyük cumhuriyetçilik dersini bugünkü öğretmenler topluluğundan ve onların yetiştirecekleri öğretmenlerden alacaktır."
  • "Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır."
  • "Unutmayınız ki cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir."
  • "Öğretmenler; yeni nesli, Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcilerini, sizler yetiştireceksiniz ve yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır."
  • "Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır."
  • "Öğretmenler! Erkek ve kız çocuklarımızın, aynı suretle bütün tahsil derecelerindeki talim ve terbiyelerinin pratik olması mühimdir."
  • "En mesut olanlar, hizmetlerinin bütün nesillerce meçhul kalmasını tercih edecek karakterde bulunanlardır."
  • "Herkesin kendine göre bir zevki vardır. Kimi bahçe ile meşgul olmak, güzel çiçekler yetiştirmek ister. Bazı insanlar da adam yetiştirmekten hoşlanır."

Aslında bu sözlerin çoğu Atatürk'ün çocuklarla ilgili sözleri kapsamında da değerlendirilir. Çünkü Atatürk eğitim orduları diye nitelendirdiği öğretmenleri geleceğin mimarı gençler ile hep el ele almıştır.

Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri Nerede Söylenmiş ve Hangisidir? 

Mustafa Kemal Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri birçok kongre ya da okul toplantılarında dile getirdiğini görebilirsiniz. Bazı önemli sözleri vardır ki kongre ya da şuralarda dile getirmiş olup, hafızalara kazınmıştır.

Milli Eğitim Şurası'nda Atatürk'ün Öğretmenlerle ilgili Sözleri 

"Öğretmenler! Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu nitelik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir."

Öğretmenler Birliği Kongresi Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri 

"Cumhuriyet; sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister." 

İzmir Erkek Öğretmen Okulu Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri 

"Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır."

Dolmabahçe Sarayı İstanbul Öğretmenler Heyeti Atatürk'ün Öğretmenlerle İlgili Sözleri 

"Öğretmenler her fırsattan istifade ederek halka koşmalı, halk ile beraber olmalı ve halk, öğretmenin çocuğa yalnız alfabe okutur bir varlıktan ibaret olmayacağını anlamalıdır."

Ayrıca Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri dışında öğretmenlerle yaşadığı Atatürk ve öğretmen hikayesi olaylarından da geleceğin mimarları olan eğitim ordularına ne kadar değer verdiğini görebilirsiniz. 

Atatürk'ün Öğretmenlere Hitabı Nedir?

Atatürk'ün öğretmenlerle ilgili sözleri başta olmak üzere birçok konuşmasında öğretmenlere hitap şekli "Öğretmen Hanımlar, Öğretmen Beyler" şeklinde olmuştur. Bunun bir örneğine Atatürk'ün Eğitim Ordusu Öğretmenlere Söylevi" başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz; 

"Öğretmen Hanımlar, Öğretmen Beyler!

Belki muallime demediğim için benim yanlışımı çıkarıyorsunuz. Ben dilimizde “tâi te’nis”* kullanmak mecburiyetinde olmadığımızı sanıyorum. Evet, öğretmen hanımlar ve öğretmen beyler, bilirsiniz ki, milletimiz büyük bir felâket geçirdi. Devletimiz bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı, varlığımıza karşı birçok cinayetler yapıldı. Çok çalıştık, bugüne ait başarıyı elde ettik."

"Öğretmen hanımlarımız, öğretmen beylerimiz, şairlerimiz, edebiyatçılarımız, yazarlarımız sürekli millete bu felâket günlerini ve onun gerçek nedenlerini açık ve kesin olarak söyleyecekler, bildirecekler, bu kara günlerin dönmemesi için dünya yüzünde medeni ve çağdaş bir Türkiye’nin varlığını tanımak istemeyenlere, onu tanıtmak zorunda olduğumuzu hatırlatacaklardır."

Atatürk Öğretmenlik Yaptı mı? 

Türkiye'de 24 Kasım her yıl "Öğretmenler Günü" olarak kutlanır. Bu kutlama 1981 yılından itibaren başlamış bir uygulamadır. 24 Kasım 1928 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk "Millet Mektepleri Başöğretmenliği"ni kabul etmiştir. 

İşte tam da bu noktada başöğretmen unvanının resmileştiğinin göstergesi olan ve her yıl bu tarihte kutlanan bugün "Öğretmenler Günü" olarak kabul edilmiştir. Ayrıca 12 Eylül Askeri İdaresi tarafından başlatılmış bir gündür. Bu sebeple her yıl aynı tarihte "Atatürk'ün Başöğretmenlik Unvanı" kutlanır. 

Sıkça Sorulan Sorular

1 - Atatürk'ün Son Sözü Ne Oldu?

Atatürk'ü son sözü "Aleykümselam" olmuştur. 57 yıllık ömrü içine bir milletin yeniden doğuşunu sığdıran Mustafa Kemal Atatürk, hasta yatağında dahi ülkesini düşünmüştür.

2 - Çalışmak Çalışmak Çalışmak Sözünü Kim Söylemiştir?

Bu sözü Mustafa Kemal Atatürk söylemiştir. Başarı ve ilelebet ilerlemek için çalışmanın önemini vurgulayan sözlerden biridir. 

3 - Atatürk'ün Çocuklarla İlgili Sözleri Nelerdir?

"Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek hepimizin insanlık görevidir." "Çocukları sağlıklı ve bilgili yetiştirilmeyen uluslar, temeli çürük binalar gibi çabuk yıkılırlar." "Bugünün küçükleri, yarının büyükleridir."


Posted In: Keşfet

0 Yorumlar

Ücretsiz kargo

Ücretsiz Kargo

Hesabım

Zamanında Teslimat

Güvenli ödeme

Güvenli Alışveriş

Kolay iade

Kolay İade