Dünyanın En İyi 10 Fotoğraf Sanatçısı

1 yıl önce A. Baspinar 4436
Dünyanın En İyi 10 Fotoğraf Sanatçısı

Dünya da birçok fotoğraf sanatçısı vardır. Bir dönem sadece hobi için yapılan fotoğraf sanatçılığı artık bir meslek haline gelmiş bir zanaattır. Çünkü bu insanlar anlara kendi bakış açılarını katarlar. Onları yorumlarlar ve bu yorumlarını bizlerle paylaşırlar. Bu yüzden de bu kişilikler anlara verdikleri anlamlarla öne çıkarlar.

Peki ama fotoğraf sanatçısı nedir ya da kimdir dediğimizde bunu anlatmak belki basit kaçabilir. Fakat sizlere bu zanaatı yapan kişileri anlatıp çektikleri fotoğrafları gösterdiğimizde bunu anlayacağınıza eminiz. Sanatçılık, basit gibi görünen ama aslında oldukça zor ve hayal gücü gerektiren bir iştir. Bu yüzden bu yazımızda sizlere bu işi en iyi yapan 10 kişiyi tanıtacağız. Hazırsanız başlayalım…

Bağımsız Bir Reklam Fotoğraf Sanatçısı; Joachin Schmeisser

Alman bir fotoğraf sanatçısı olan Schmeisser, çocukluktan itibaren fotoğraf çekmekle uğraştı. Kariyerine 1980’lein başında profesyonel reklam fotoğrafçısı olarak devam etti. Bu süreçte uluslararası büyük şirketlerde çalışarak adını duyurdu. Her çalışmasını özenli ve profesyonel şeklide devam ettirmesi onu öne plana çıkaran en önemli sebeplerdendi. Reklam fotoğrafçılığı dışında her zaman ilgi duyduğu kişisel konuları da çekmeye devam etti.

Schmeisser, genellikle insan, doğa ve hayvanları konu alan çekimler yapmakta. Farklı bir perspektif kullanarak fotoğraf sanatçısı kimliğini oldukça duygusallaştırabilmekte. Joachin Schmeisser, yaptığı iş gezileri sonucu Afrika Kıtası’na büyük hayranlık duyduğunu belirtmişti. Schmeisser, yavru filler ile “Yetim Filler” adlı bir çalışma gerçekleştirmişti.2012 yılındaysa “Yetim Filler” adlı çalışması ona, oldukça prestijli olan Hasselblad Masters Ödülü'nü almasını sağladı.

Dünyaca Ünlü Fotoğrafçılar ve Fotoğrafları; Steve Mccury

Amerikalı fotoğraf sanatçısı 1950 yılında dünyaya geldi. Meslek hayatında editörlük ve fotoğraf gazeteciliği yaptı. Herkes onu meşhur “Afkan Kızı” fotoğrafı ile tanır. Çektiği bu fotoğraf National Geographic dergisinde yayınlanmıştı. Magnum Photos adındaki dünyaca tanınan fotoğrafçılık şirketinin de üyesidir. Birçok ödüle sahip Steve Mccury, iki kez “World Press Photo” yarışmasında birinci olmuştu.

Steve Mccury lisansını sahne sanatları bölümünde tamamlamıştır. Üniversite zamanında okul gazetesi için çektiği fotoğraflar ile fotoğrafçılık sanatına ilgisi olduğunu keşfetmişti. Mezuniyetinden sonra iki yıl habercilik yapmıştır. Çektiği fotoğraflar TIME, Paris Match ve The New York Times gibi meşhur gazetelerde yayınlanmıştır. Savaşın iç yüzünü ve insanlar üzerindeki etkisini anlatan fotoğraf sanatçısı kendi kişiliğini bu şekilde yansıtmaktadır.

Ünlü Fotoğraf Sanatçıları Arasında Bir Yıldız; Phil Borges

1942 doğumlu fotoğraf Sanatçısı hem belgesel fotoğrafçısı hem de belgesel yönetmenidir. Phil Borges’ın fotoğraflarında daha çok kabile kültürünü ve onların sorunlarını anlatmaya çalışmıştır. Sanatçının eserleri dünyanın her yerinde meşhur müze ve galerilerde sergilenmektedir. Ödül kazanan ve dört dilde yayınlanmış kitapları bulunmaktadır. Phil Borges, National Geographic ve Discovery için yerli kültürlerin televizyon belgeselini çekmiştir.

Aynı zamanda belgesel de çeken Phil Borges, Women Empowered programı için bir belgesel çekmiştir. Belgeselde toplumsal cinsiyet engellerini ve geleneklerine karşı gelen harika kadınların hikayelerini anlatmıştır. Bir fotoğraf sanatçısı çalışması olan bu belgesel aynı zamanda kitap olarak da yayınlanmıştır. Borges, 2000 yılında Bridges to Understanding adında bir program kurdu. Bu program dünya üzerindeki gençleri dijital ortamda küresel vatandaş olma duygusunu aşılamaktadır.

Günümüz Fotoğraf Sanatçıları İçinde Genç Bir Yetenek; Rehahn

1979 Fransa doğumlu fotoğraf sanatçısı Vietnam’da yaşamaktadır. Rehahn, diğer sanatçılar tarafından aynı zamanda “Ruhları yakalayan” sanatçı olarak da tanınmaktadır. Malezya, Hindistan, Vietnam ve Küba gibi yerlerde insan portreleri çekmiştir. Rehahn, meşhur "Gizli Gülümseme” adındaki fotoğrafını Vietnam’daki UNESCO Mirası olan Hoi An kasabasında çekmiştir. Sanatçının önemli fotoğrafları ise “Best Friends”, “An Phuoc” ve “Hidden Smile”dır.

Réhahn 2017'de birçok kabile reisi tarafından kendisine hediye edilen kostümleri ve eserleri korumak bir müze açmıştır. Böylelikle bir fotoğraf sanatçısı olarak kendi bakış açısını daha iyi anlatabilmiştir. Müzenin adı Kıymetli Miras Sanat Galerisi Müzesi’dir. Ayrıca müze halka ücretsizdir. Sanatçı, etnik grupların tanınmasını ve gündeme gelmesini sağlamıştır.

Fotoğraf Sanatçıları ve Eserleri; Lee Jeffries

İngiltere’de yaşayan fotoğraf sanatçısı kariyerine spor etkinliklerinde fotoğraf çekerek başlıyor. Londra sokaklarında karşılaştığı evsiz bir genç kızın fotoğrafını çekmesiyle kariyerine bambaşka bir yön vermiştir. Genç kızın fotoğrafçıyı fark etmesi ile konuşmaya başlarlar. Bu konuşma sonrası Lee Jeffries’in evsiz insanlara karşı olan düşünceleri değişir. Daha sonra ise siyah beyaz olarak evsiz insanların fotoğrafını çekmeye başlar.

Evsizlerin fotoğrafçısı olarak anılan fotoğraf sanatçısı çektiği nefes kesici ve hayranlık uyandıran fotoğraflarla herkesi büyülemektedir. Evsiz insanları onurlandıran ve farkındalık yaratan bir şekilde oldukça önemli fotoğraflar çekmiştir. Genellikle Amerika ve Avrupa’da karşılaştığı bu insanlardan fotoğraflarını çekmeden önce izin almıştır. Lee Jeffries’in çektiği insanların fotoğraflarını gösterince verdikleri tepki hep gülümsemek olmuştur.

Bir Kabile Fotoğraf Sanatçısı; Jimmy Nelson

1967 doğumlu İngiliz fotoğraf sanatçısı kabile ve yerli halkın portrelerini çekmektedir. Kendini bu yönü ile tanıtmıştır. Çocukluk yılları Güney Amerika, Afrika ve Asya’da jeolog olarak çalışan babası ile geçmiştir. 17 yaşında yatılı okuldan ayrılmış ve sonrasında Tibet’i yürüyerek gezmeye başlamıştır.

İki yıl süren bu yolculuğunu elindeki küçük bir kamera ile fotoğraflamıştır. Orada çektiği fotoğraflar İngiliz National Geographic tarafından büyük bir beğeni görmüştür. Hatta sonrasında bu fotoğraflar dergide paylaşılmıştır.

Türk Fotoğraf Sanatçıları Arasında Bir Usta İsim; Ara Güler

1928 İstanbul doğumlu fotoğraf sanatçısı aynı zamanda yazar, gazeteci ve foto muhabiri gibi özeliklere de sahiptir. Ara Güler, çocukluk yıllarında sinemaya büyük ilgi duyardı. Babası bu ilgisi üzerine ona 35mm’lik bir film ve fotoğraf makinesi aldı. Babasının bu teşviki ile günümüzde çok saygın bir fotoğraf ustası olmuştur. 2018 yılında vefat eden sanatçı için, çok önemli akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler ve iş insanları taziye mesajları yayınlamıştır

Ara Güler, Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne tek Türk üye olarak kabul edilmiştir. Güler’e 1962 yılında Almanya'da sayılı fotoğraf sanatçısına verilen Master of Leica unvanı verilmiştir. Güler birçok ödül ve başarılarıyla adından söz ettiren fotoğraf sanatçısı ustaları arasındadır. Dünya’yı gezerek birçok foto röportajlar yapmıştır. Bunları Magnum ajansı ile yayınlamıştır. Yaptığı röportajlar arasında İsmet İnönü, Salvador Dali, Winston Churchill, Picasso, Mahatma Gandi gibi birçok ünlü isim de vardır.

Tam Bir Yedek Oyuncu; Orhan Gürbüz

Orhan Gürbüz bir fotoğraf sanatçısı olarak aynı zamanda fotoğraf eğitmenliği yapmaktadır. Ayrıca, eğitim, internet reklamcılığı, yazılım, turizm ve danışmanlık sektörlerinde de çalışmıştır. Hatta bu sektörler içinde 10 Hizmet, 20 Eğitim ve 3 Şirket markasının kuruculuklarını yapmıştır. Orhan Gürbüz’ün 15 yıllık fotoğrafçılık deneyimi vardır. Türkiye’de bulunan ulusal ve uluslararası birçok firma için eğitimler düzenlemektedir.

Orhan Gürbüz birçok üst düzey yönetici, iş insanı, siyasetçilere danışmanlık, koçluk ve reklam tanıtımı yapmıştır. Orhan Gürbüz fotoğraf sanatçısı olmayı sevdirmek ve insanların hayatlarına yön vermeyi de hayat amaçlarından biri yapmıştır. Türkiye’nin en başarılı markalarıyla kurumsal ve profesyonel anlamda çalışmaları ve projeleri devam etmektedir. Türkiye’nin global imajını dünyaya tanıtmakta hedefleri arasındadır.

Doğanın Fotoğraf Sanatçısı; Mitch Dobrowner

New York doğumlu fotoğraf sanatçısı gençliğinde kendini kaybolmuş hissedermiş. Bunun üzerine babası ona Argus telemetresi alarak bir jest yapmış. Babasının bu jestiyle bazı fotoğraf sanatçılarının resimlerini araştırırken fotoğraf bağımlısı haline gelmiş. Bu bağımlılık Mitch Dobrowner için fotoğrafçılık kariyerinde bir başlangıç olmuş. Dobrowner için başarısının kaynağı geçmişin büyük sanatçılarından aldığı ilhamdır.

Genellikle siya beyaz fotoğraflar çeken Mitch Dobrowner, fotoğraf alanında birçok ödül kazanmıştır. Bunlardan bir tanesi de 2012 yılında aldığı Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’dir. Kazandırdığı fotoğraf serisinin konusu ise fırtınalardır. Fırtınalar ona bir fotoğraf sanatçısı olarak tam 25 milyon dolar kazandırmıştır. Amerika’nın farklı eyaletlerini gezerken boş arazilerde çekimi gerçekleştirmiş. Çektiği fotoğraflar ile doğanın ne kadar büyüleyici olduğunu bizlere göstermektedir.

İnsan Doğallığının Fotoğraf Sanatçısı; Eric Lafforgue

Fransız fotoğraf sanatçısı kariyerine medya ve mobil uygulamalar ile başlamıştır. Eric Lafforgue çektiği fotoğrafları 2006 yılında internet üzerinden yayınlamaya başlamıştır. Sanatçının yayınladığı fotoğraflar kısa zamanda dünya çapındaki dergilerin ilgisini çekmiştir. Times, National Geographic, Lonely Planet, Der Spiegel, Le Monde ve Grands Reportages gibi dergilerle çalışmıştır. Sanatçının bazı çalışmaları festivallerde sergilenmiştir.

Eric’in bir fotoğraf sanatçısı olarak çektiği fotoğraflarda genellikle hümanist bir bakış açısı vardır. Sanatçı fotoğrafları ile sayısız sergiye de ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Afrika’da çektiği fotoğraflar büyük ilgi görmüştür. Bu fotoğraflar The Blue Planet, The National Geographic, Geo, BBC ve The CNN Traveller gibi dergilerde yer almıştır. Eric Lafforgue tam tamına 34 ülkeyi gezip fotoğraflamıştır.


Posted In: İş Hayatı ve Yaşam Tarzı

0 Yorumlar

Ücretsiz kargo

Ücretsiz Kargo

Hesabım

Zamanında Teslimat

Güvenli ödeme

Güvenli Alışveriş

Kolay iade

Kolay İade