Doğum Haritası (Yıldız Haritası) Nedir?

1 yıl önce A. Baspinar 1429
Doğum Haritası (Yıldız Haritası) Nedir?

Doğum haritası, astrolojide her insanın doğduğu zamanda gökyüzünde yer alan gök cisimlerinin konumlarını ve birbiriyle yaptıkları açıların yer aldığı haritadır. Bu haritada evler de yer alır. Doğum haritasına yıldız haritası ya da horoskop da denebilir. Kısaca doğum haritası kişinin dünyaya geldiği anda gökyüzünün konumunu belli eden bir haritadır. 

Doğum haritası, Batı astrolojisinde ilkbahar ekinoksunun başladığı noktada sıfır derece koç burcu alınarak düzenlenmiştir. Sonuçta 360 derecelik dairenin her burç için 30 derece alınarak 12ye bölünmesi ile 12 burç ortaya çıkmıştır. Bu burçlar konumlanmalarına ve açılarına göre yükselen burç, merkür burcu veya güneş burcu olarak çeşitlenmiştir. 

Doğum Haritası Hesaplamak İçin Hangi Bilgiler Gerekir?

Yıldız veya doğum haritası çıkartmak için öncelikli olarak doğum saati, doğum tarihi ile doğum yeri bilgisi bilinmelidir. Bu üç bilgi doğum haritası için vazgeçilmez bilgileri oluşturur. Yıldız haritası, kişinin doğmuş olduğu gün gökyüzündeki gezegenlerin açılarını, konumlarını incelediği için doğru harita çıkarımı için bu üç bilgi elzemdir. 

Doğum saatinin net olarak bilinmediği durumlarda da yıldız haritasını çıkartmak mümkündür. Böyle durumlarda yükselen burç ve hangi gezegenin hangi eve düştüğü net olarak bilinmez. Yükselen burç yıldız haritasında önemli bir yere sahiptir. Doğum saatinin net olarak bilinmediği zamanlarda tahmin edilen saate en yakın veya öğlen saat 12.00 baz alınabilir. 

Yıldız Haritasında Yer Alan Bölümler Nedir?

Klasik bir yıldız haritasında dört bölüm yer alır. Bu dört bölüm üzerinden kişilik analizi, aşk ilişkileri, kariyer durumları, parasal kaynaklar veya arkadaşlık ilişkileri gibi durumlar belirlenmeye çalışılır. Ayrıca klasik yıldız haritasında gezegen açıları, kavuşumları gibi kompleks durumlar da rahatça yer alabilir. 

Klasik yıldız haritasını oluşturan dört faktör şöyledir:

  • 12 burç
  • 10 gezegen
  • Gezegenlerin birbirleri ile oluşturdukları açılar
  • 12 ev

Yıldız Haritasında Hangi Konular Hangi Gezegenle İlgilidir?

Yıldız haritasındaki 10 gezegen ve 12 burç yıldız haritasına bakılan kişilerin özellikleri ve durumları hakkında belirleyici olabilmektedir. Yıldız haritasında bu gezegenlere ve burçlara bakıldığında sahip olunan kişilik özellikleri hakkında net tespitler yapılabilmektedir. 

10 Gezegen Nedir ve Ne Özellikleri Vardır?

Doğum Haritası kişilerin doğdukları gün gökyüzünün konumu baz alınır. Bu bilgi doğrultusunda doğulan günde astrolojide kullanılan 10 gezegenin de yörünge açıları, dönme hızları gibi etkenler kişi üzerinde etkileyicidir. Bu gezegenler astroloji açısından bazı özelliklere sahiptir ve kişilerin belirli özelliklerini oluşturur. 

Güneş: Güneş sistemindeki tek yıldız olma özelliği vardır. Güneş anı yönetir, bilinçlilik demektir. Bu sebeple güneş, ruhu ve özbenliği temsil eder.

Ay: Ay, Dünyanın tek uydusudur ve bilinçaltını yönetir. Nefis, bilinçaltı, iç güdü, anne ve bellek hakkındadır. Ay, bu sebeplerden dolayı yıldız haritasında duyguları ve bilinçaltını belirtir.

Merkür: Düşünme, haberleşme ve zeka ile ilişkili bir gezegendir. Merkür bir noktada mantığı yansıtan bir gezegen olmaktadır.

Venüs: Sevgi, empati, kadın, güzellik ve hoşlanma konularıyla ilişkilendirilen bir gezegendir. Romantik duyarlılıkları ve aşk algılarını ortaya koyar.

Mars: Venüs’ün tersi duygulara sahiptir. Arzu, şehvet, kazanma, erkeklikle ilişkilidir. Bundan dolayı da Mars eylemleri, kararlılığı ve saldırganlığı temsil eder. 

Jüpiter: Merhamet, hoşgörü, din, inanç ve anlayışı kapsayan bir genişlemeyi yöneten gezegendir. Maneviyatı temsil eden bu gezegen felsefe ve eğitim yoluyla ufku genişletmeyi teşvik eder.

Satürn: Jüpiter’in aksine daralma prensibine göre çalışmaktadır. Satürn sağlamlık, dayanıklılık, saygı, sorumluluk gibi durumları içerir. Bundan dolayı da zorlu ilişkilerin üstesinden gelmeye zorlayabilmektedir.

Uranüs: Aykırılık, teknoloji, yenilik olarak sembolize edilir. Kuralsız olan bu gezegen yenilikçi ve dinamiktir. Bundan dolayı da şaşırtıcı olaylara sebebiyet verebilir.

Neptün: Belirsizlik, ilahi duygular, hayal alemi ve yaratıcılığı temsil eder. Astroloji ve doğum haritası açısından ruhsal bilinmeyeni, gizemi yönetir. 

Plüton: Kontrol etme, yeraltı dünyasıyla ilişkilendirilir. Yıkımı ve yeniden dönüşümü temsil ettiğinden dolayı geçmişi bırakıp yenilenmeyi hatırlatmaktadır.

12 Burç Nedir?

Koç burcundan başlayarak belirli şekilde oluşan bu burçlar, gökte yer alan takımyıldızlarından oluşur. Güneş zodyak takımyıldızının içinden geçmekte olup her burcun kendine has özellikleri bulunur. 

  1. Koç
  2. Boğa
  3. İkizler
  4. Yengeç
  5. Aslan
  6. Başak
  7. Terazi
  8. Akrep
  9. Yay
  10. Oğlak
  11. Kova
  12. Balık

Burçlar Hangi Element Kategorisindedir? Sabit, Değişken ve Öncü Burçlar Hangileridir?

Tıpkı doğada olduğu gibi astroloji ve yıldız haritasında da burçlar dört elemente ayrılmıştır. Burçların karakteristik yapıları bu elementlere göre büyük oranda şekillenir. Ateş, su, toprak ve hava elementleri de bazı burçlara belli özellikler yükler. Element gruplarında:

Ateş: Koç, Aslan, Yay

Toprak: Boğa, Başak, Oğlak

Hava: İkizler, Terazi, Kova

Su: Yengeç, Akrep, Balık

Astrolojide nitelikler de bulunur. Bu niteliklere göre de burçlar ayrılmaktadır. Sabit, değişken ve öncü burçlar:

Sabit: Boğa, Aslan, Akrep, Kova’dır. Bu burçlar fizikseldir yani değişime kapalıdır. Hareketten, aksiyondan ve kontrolü kaybetmekten hoşlanmama özellikleri bulunabimektedir.

Değişken: İkizler, Yay, Başak ve Balık’tır. Bu burçlar zihinseldir yani değişikliğe ve tepkiye hızla uyum sağlarlar. 

Öncü: Koç, Terazi, Yengeç ve Oğlak’tır. Bu burçlar ise hareketseldir. Bu burçların bir şeyi başlatmak, ön plana atmak ve sürekli yeni başlangıçlar yaşamaları olasıdır. 

Doğum Haritası Ücretsiz Sitelerde Oluşturulabilir mi?

Doğum haritası çıkartmak için bu konuda bilgili bir astrologla çalışılabildiği gibi internet üzerinden de çıkartılabilmektedir. Doğum haritası çıkartmak için oluşturulan ücretsiz internet siteleri vardır. Bu sitelere doğum haritası için önemli olan üç kişisel bilgi girildikten sonra harita ekrana gelmektedir.

Bazı siteler ise ücretlidir ve yıldız haritasına ulaşmak için belirlenen tutarı ödemek gerekir. Bu sitelerde astrologların yıldız haritasını yorumladığı türler de vardır. Belirlenen ücret yatırıldığında doğum haritası ve yorumu e- posta aracılığı ile kişilere yollanmaktadır. 

Doğum Haritası Yorumcu Bakış Açısında Nerelere Dikkat Çeker?

Yıldız haritasındaki bilgiler aracılığı ile çoğu alanda kişiler kendileri hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Durumlara verilen tepkiler, arkadaş seçimleri hatta en sevilen rengin neden o renk olduğu bile rahatça doğum haritası aracılığıyla cevap bulabiliyor.

Yıldız haritasını yorumlamak için bilgi sahibi olmak gerekir. Yıldız haritasında gezegenlerin, burçların ve açıların yerlerini, konumlarını bilmek gerekir. Ek olarak bu yerleşimlerin kişileri nasıl etkilediği de bilinmesi gereken noktalardır. Bundan dolayı doğum haritası yorumcuları doğum haritası analizinde şu durumlara bakabilir:

  • Yükselen burç ve bu gezegenin 12 evde hangi gezegen olduğu,
  • Çalışılması gereken alanlar için Satürn, şanslı alanlar ve yerler için Jüpiter,
  • Ay burcu, aşk evi, Venüs ve Mars,
  • Gezegenler arası oluşan açılar,
  • Haritadaki element dengesi,
  • Ana, değişken ve sabit burçlarda var olan gezegenler,
  • Gezegenlerin oluşturmuş olduğu desen,
  • Stellium.


Posted In: Burç Yorumları

0 Yorumlar

Ücretsiz kargo

Ücretsiz Kargo

Hesabım

Zamanında Teslimat

Güvenli ödeme

Güvenli Alışveriş

Kolay iade

Kolay İade